De groene keuzes van Renz: van doneren tot duurzaam reizen. Het werkt aanstekelijk!

We spreken Renz Bassant, manager van team Product bij Greenchoice. Renz is een bevlogen medewerker en een échte Groendoener. Hij was al vroeg betrokken bij het spaarprogramma Samen Greenchoice en heeft hierdoor inmiddels flink wat bosdonaties op zijn naam staan. Naast zijn bosdonaties spreken we hem over zijn keuze om te werken bij Greenchoice en zijn andere groene keuzes. Geloof ons, het werkt aanstekelijk!

Wil jouw verhaal vertellen hoe je bij Greenchoice terecht bent gekomen?
Renz: “Omdat duurzaamheid hip is!” - Lacht hij. “Haha, nee, geintje. Ik had mezelf een aantal jaar geleden verschillende duurzame uitdagingen opgelegd. Drie om precies te zijn: iets doen voor dieren, mijn voeding aanpassen en iets met duurzaamheid. Ik heb een aantal jaar in een asiel gewerkt werken en mijn voeding en levensstijl heb ik aangepast door inmiddels zes jaar veganistisch te leven. Het aspect duurzaamheid, die kon ik het beste behalen door bij een duurzaam bedrijf te werken. Ik werkte toentertijd bij een pakketbedrijf. Ik had het daar erg naar mijn zin en ik weet zeker dat ze mij een duurzame functies hadden kunnen bieden. Maar, ik wilde nóg dichter bij het vuur zitten, zonder co2 uitstoot uiteraard. Ik ben dus met deze intrinsieke motivatie gaan zoeken naar een nieuwe baan. Zodoende kwam ik bij Greenchoice terecht.”

Je bent door het spaarprogramma Samen Greenchoice inmiddels een fervent bosdoneerder geworden. Vertel!
“Klopt! Ik ben vanaf het begin bij het spaarprogramma betrokken geweest, van het idee tot aan de implementatie. Ik heb mogen meedenken hoe we het stukje bos en het doneren zouden implementeren. Door Samen Greenchoice ben ik uiteindelijk zelf ook steeds vaker bos gaan doneren. De eerste keer was twee jaar geleden, na een autovakantie naar Schotland. Ik ben achteraf gaan berekenen hoeveel we totaal hadden uitgestoten. Met zowel de auto als de boot. Er waren toentertijd maar weinig manieren waarmee je dat kon uitzoeken, zonder dat het in mijn ogen op greenwashing leek. Ik ben dus zelf gaan rekenen en heb gedoneerd wat ik had uitgestoten. Dat was de start van mijn bosdonatie reis.”

Slimme Buur Fotodag 28 september 2020-124.jpg

En wat is je motivatie om juist bos te doneren?
“De uitdaging zit hem in het feit dat we allemaal co2 uitstoten. Klimaat positief, daar zijn we helaas nog ver vandaan. Je kunt ook productgericht doneren, maar dat heeft nog steeds impact. What’s the second best thing? - vroeg ik me af. Niet vliegen maakt het beter, dus dat was de eerste stap. Maar het kan nóg beter. Dat doe ik dus met compenseren. Er zijn een hoop manieren van compenseren waar ik mijn twijfels bij heb, dus ik houd het graag dichtbij mezelf. Ik weet zeker hoe bosdonaties bij Greenchoice gebeuren, daar heb ik 100% vertrouwen in. En ik praat er veel over in mijn functie, wat natuurlijk ook heeft bijgedragen aan mijn enthousiasme. Dat kan niet anders.”

“Door Samen Greenchoice ben ik uiteindelijk zelf ook steeds vaker bos gaan doneren."

Wat doneer je nog meer?
“Ik doneer aan meerdere goede doelen. Daar zitten ook de grote jongens tussen, maar leuker vind ik het om in één keer een groter bedrag over te maken aan een kleiner initiatief. In één keer €120,- dan maandelijks €10,- zeg maar. Ik zat laatst op google Maps en zag een goed doel voor bonobo’s in Afrika. Ik heb me hier een kwartiertje over ingelezen en direct een bedrag overgemaakt. Ik hou echt van dedicated en zo lokaal mogelijke projecten die zich inzetten voor dier en milieu. Het liefst zou ik er fysiek heen gaan natuurlijk, maarja. Dat vliegen he!”

Waarin ben je nog meer duurzaam?
“Ik doe best een hoop. Ik ben bijvoorbeeld projectleider van de Vegan Awards. Dit is een Award waarin we in zeven categorieën bedrijven of initiatieven een prijs geven voor het beste- of meest vernieuwende initiatief op veganistisch gebied. Daarnaast probeer ik dus duurzaam te reizen. Afgelopen oktober zijn we duurzaam naar Spanje afgereisd. Mijn familie ging per vliegtuig, met mijn vrouw en twee-jarige dochter pakten wij de trein. Dat ging me beter af dan verwacht. Daar bedoel ik mee: alles is écht goed geregeld. Op de heenweg maakten we een paar tussenstops, waardoor het al direct als vakantie voelde. Slow Travel heet reizen met de trein blijkbaar, een hippe term. Maar we gingen met de TGV die 300 km per uur gaat! Uiteindelijk gaat het dus best snel. Op de terugweg, van Barcelona naar Rotterdam, waren we in 10 uur thuis met één tussenstop. Heel goed te doen.”

“Echte groene stroom afnemen en met de trein reizen geeft mij persoonlijk direct een goed gevoel"

Heb je nog tips voor groene keuzes?
Geen vlees en zuivel eten, echte groene stroom afnemen en met de trein reizen geeft mij persoonlijk direct een goed gevoel. Dit zijn topics waar iedereen groene keuzes in zou kunnen maken. En de speedcomfort aanschaffen, dat vind ik echt een top ding, haha! Het wordt heerlijk comfortabel in je huis. Zeker een aanrader!

Ook doneren?
Om het jaar goed af te sluiten staat de decembermaand in het teken van ‘Goed en Groen’ doen. Zo kun je jouw Samen Greenchoice punten inzetten voor verschillende groene (goede) doelen en projecten. Doneer je punten om extra bos te beschermen in het Braziliaanse Amazonewoud, of ga voor extra natuur in Nederland.

>Bekijk de mogelijkheden

"