Sprinklr: Natuurlijk biologisch gekweekte planten

"Tuinieren kan zoveel bijdragen aan een fijnere, betere wereld," wist Suzanne van Straaten al toen ze 6 jaar geleden begon met Sprinklr, webshop voor biologische tuinplanten. Planten zonder pesticiden erop zijn een stuk beter voor biodiversiteit. Door tuinieren ook voor beginners makkelijk en leuk te maken, komen er bovendien een boel vierkante meters aan goed groen bij per jaar.

Tuinplanten zonder chemisch gif
Ja, Suzanne van Straaten heeft het heel vaak gehoord: ‘huh, maar àlle planten zijn toch biologisch?’. Dat er veel pesticiden worden gebruikt bij de kweek van gangbare tuinplanten weet ze zelf ook pas sinds ze de webshop voor biologische tuinplanten startte. “Toen kwam ik erachter dat, logisch ook, tuinplantenkweek een echte industrie is. Met alle problemen in productie die daarbij horen. Om aan de vraag van de handel en de consumenten te voldoen worden er pesticiden gebruikt en andere middelen om de tuinplanten er allemaal perfect uit te laten zien op het moment dat heel Nederland lentekriebels krijgt.” Bij biologische teelt worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. “Er kan dus een slakje op je potje zitten, of een spinnetje in je plant of een beetje schimmel. Net als in de natuur. Biologische tuinplanten zien er minder perfect uit, maar zijn gezonder. Ze worden niet gekweekt op de looks, ze worden gekweekt om gezond en sterkt te zijn bij jou in de tuin.”

“Tuinieren kan zoveel bijdragen aan een fijnere, betere wereld."

Tuinplanten zonder kunstmest en van het open veld.
Bij biologische kweek is het gebruik van kunstmest ook verboden. De plant neemt daardoor niet met behulp van kunstgrepen in sneltreinvaart voedingsstoffen op, maar groeit rustiger en op een natuurlijk tempo. “Een van de motto’s van Sprinklr is ‘ jij krijgt ze klein, bij jou groeien ze groot’. “Het grootste deel van de tuinplanten die wij verkopen komen van Kwekerij Verhoeven, een van de pionierende grootschalige biologische kwekers van tuinplanten. Zij kweken op het open veld en in de koude kas, waar ook bestuivers in en uit kunnen vliegen. Op een kleine kas met lichte vloerverwarming na om de ergste vorst weg te kunnen houden, staan de planten dus gewoon in de temperatuur van de natuur. Dat betekent dat de planten vooral in het begin van het seizoen kleiner zijn dan mensen gewend zijn van het tuincentrum. De biologische planten zijn niet opgepompt als plofkippen, ze zijn met de natuur meegegroeid en daardoor juist sterker.”

51160222525_4b0895aff5_k (1).jpg

Voor de gevorderde en beginner
“Onze klanten zijn zowel doorgewinterde tuiniers, als mensen die voor het eerst een tuin hebben,” zegt Suzanne. “De ervaren tuiniers weten vaak hoe belangrijk het is om met sterke planten te werken en vinden onze missie te gek: minder pesticides in de sierteelt en veel meer biologisch. Die ervaren tuiniers hebben het verschil al gezien: planten zonder pesticiden trekken gewoon heel veel meer insecten. Je tuin komt veel meer tot leven.” De beginnende tuiniers worden door Sprinklr geholpen bij het ontwerpen van een tuin, met het kiezen van planten, met het verzorgen van planten. En om het makkelijk te maken heeft Sprinklr ook borderpakketten met tips voor beplanting van je eigen tuin. “Daarmee heeft een beginnende tuinier ook de garantie dat er iets moois ontstaat in die net onttegelde vlakte.”

“Onze klanten zijn zowel doorgewinterde tuiniers, als mensen die voor het eerst een tuin hebben,”

51686933179_5297d9ddaf_k.jpg

Tuintransformatie in één seizoen
Suzanne kreeg in 2021 voor het eerst in haar leven zelf een tuin. Een betegelde tuin. Die moest natuurlijk op de schop. “Het was echt fantastisch om te zien hoe snel de planten groeiden. Ik had natuurlijk wel veel gedaan op mijn balkon daarvoor, maar in een tuin is toch weer anders. Het is een beetje stom om te zeggen, maar het was bizar om te zien hoe snel onze eigen pakketten en planten die veertig vierkante meter achter mijn huis transformeerden tot een zoemende oase vol insecten, geuren en kleuren.”

3 Dahlia knollen cadeau
Greenchoice en Sprinklr zetten zich beide in voor een groenere wereld. Als klant van Greenchoice krijg je een speciale kennismakings-aanbieding voor planten van Sprinklr. Je krijgt een setje van 3 gratis dahlia's (t.w.v. €13,95) bij iedere bestelling tuinplanten of tuinpakketten boven de €49,-.
> Sprinkr: kortingsvoucher voor 3 gratis dahlia's (t.w.v. €13,95)


51903348919_78e9557d1e_k.jpg

"