Je huis snel en simpel winterklaar met de Energiebox

Besparen in huis is heel gemakkelijk, levert financieel voordeel op én verhoogt je wooncomfort. Gelukkig hoef je ook geen technische achtergrond te hebben om te besparen. Om het nog makkelijker te maken helpt de energiebox! Een doos vol met energiebesparende producten, waarmee je zelf aan de slag kunt. Zonder verbouwing, zonder investering. Nieuwsgierig wat het oplevert? Lees verder en bestel je Energiebox met 20% korting in de Samen Greenchoice winkel!

Dit is de Energiebox

De Energiebox is in 2014 gestart door Milieu Adviesbureau JMA, de gemeente Utrecht en meerdere woningcorporaties en werd opgericht om het energieverbruik van bewoners te verminderen. In de box zit ledlamp, radiatorfolie, tochtstrips, een douchetimer, stekkerdoos met schakelaar en een koelkastthermometer. Dat deze producten energiebesparend zijn, dat weten we. Maar wat besparen ze nu écht? En hoe gemakkelijk (of moeilijk) zijn ze te installeren? Daar gaan we dieper op in!

Ledlampen

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is altijd een slimme zet. Ja, zelfs als deze lampen nog goed werken. Een ledlamp gaat namelijk gemiddeld 15 keer langer mee dan een gloeilamp en 7,5 keer langer dan een halogeenlamp. Daarnaast is het stroomverbruik een stuk minder. De gemiddelde totale kosten (de aanschaf en branduren) over 15 jaar zijn €14 voor een ledlamp, €65 voor een halogeenlamp en maar liefst €83 voor een gloeilamp. De wat hogere aanschafprijs voor een ledlamp is het dus méér dan waard. Het vervangen ervan? Dat is letterlijk in een handomdraai gebeurd. Dus, wat led je?

Energiebox.png

Radiatorfolie

Als jouw huis vóór 1992 is gebouwd en geen spouwmuurisolatie heeft, loont het om radiatorfolie te plakken achter of op radiatoren die tegen je buitenmuur staan. Er ontsnapt dan minder warmte naar buiten via de muur én je cv-ketel hoeft voortaan minder hard te stoken. Met het plakken van folie bespaar je ongeveer 10 m3 gas (€8) per jaar per vierkante meter.

Het aanbrengen van radiatorfolie is even een klusje van passen en meten. Je kunt de folie op de muur plakken achter de radiator of op radiator zelf, en plak je met tape of magneetjes op de radiator. Afhankelijk van het aantal radiatoren in huis ben je hier één tot maximaal een paar uurtjes mee bezig. Een lekker gevoel bij het plakken van de folie is wel: hoe meer vierkante meters je plakt, hoe meer je bespaart!


Tochtstrips

Het dichtmaken van alle naden en kieren in een gemiddelde woning scheelt enorm op je gasrekening. Namelijk, zo'n €60 per jaar. Tel daarbij op dat je de thermostaat een graadje lager kan en je bespaart nog eens €110,-. Samen dus €170,- per jaar! Tochtstrips zijn goed betaalbaar en gemakkelijk zelf aan te brengen in 3 stappen:
  1. Ontvet het oppervlak
  2. Plak de tochtstrip op het oppervlak
  3. Knip af tot waar je de tochtstrip wil.
Klaar ben je! Kind kan de was doen. Weet jij waar jouw tochtkieren zitten? Dit zijn tips om te ze te vinden: Door het hele huis: Bij ramen en deuren die open kunnen, tussen de kozijnen en de muur, gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen en tussen gipsplaten Voordeur, meterkast, keuken en kruipluik: in de brievenbus en onder de buitendeur, in de meterkast, bij leidingen achter en onder keukenkastjes en rondom het kruipluik. Bij de buitenmuren: bij een voorzetwand tegen de buitenmuur: tussen de gipsplaten, waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren. In het dak: tussen dakplaten, in de nok en in de aansluiting van het dak.


Stekkerdoos met schakelaar

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer €100,- aan sluipverbruik: stroom dat wordt gebruikt door apparaten die niet zonder stroom kunnen of producten die op stand-by staan en stroom verbruiken. Best veel hé? Sommige apparaten - zoals je elektrische deurbel, koelkast of cv ketel - kunnen niet zonder stroom. Een goede manier om sluipverbruik te verminderen is de apparaten die wél volledig uit kunnen aan de sluiten op een stekkerdoos met schakelaar. Zoals de oplader van je tandenborstel, je telefoon of lampen. Door de schakelaar voorkom je met één druk op de knop het sluipverbruik van 1 tot 4 apparaten. Doei onnodige stroomslurpers!


Koelkast thermometer

Een te koude koelkast kost teveel stroom. Een te warme koelkast zorgt ervoor dat eten snel bederft. Precies de goede temperatuur in je koelkast is dus belangrijk. Vanuit duurzame en gezondheidsoverwegingen is het advies de koelkast in te stellen tussen de 3 °C en 4 °C. leg de thermometer op de onderste plank van je koelkast. Is je koelkast warmer dan 4 °C? Dan stel je deze met één draai aan de knop gemakkelijk zelf bij. Gemiddeld bespaart een gezin van 3 personen zo'n €8,80 in 3,5 maand. Wat zou jij doen van die €8,80?

Je vindt de Energiebox t.w.v. € 50 met 20% korting in de Samen Greenchoice winkel:
>20% korting op de Energiebox