"

Pieter Pot: verpakkingsvrij boodschappen

Iedereen houdt van boodschappen. Niemand houdt van afval. Toch zitten de meeste producten in onze voorraadkast in wegwerpverpakkingen. ‘Tijd voor een andere aanpak’ - dachten Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt. Een jaar later - in 2019 - lanceerden ze Pieter Pot: de allereerste online supermarkt die verpakkingsvrij boodschappen bezorgt in glazen weckpotten. We praten met oprichter Jouri.

Vertel, Pieter Pot. Hoe is dit idee ontstaan?
Jouri: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen op zijn of haar eigen manier een bijdrage kan leveren aan een betere samenleving. De één is journalist, de ander politicus. Door mijn eerste bedrijf wist ik dat ondernemen me goed afging. De beste en grootste bijdrage die ik dus kon leveren, was een nieuw bedrijf starten met een duurzame missie. Met dat idee ben ik samen met Martijn Bijmolt een jaar lang gaan brainstormen.”

Een jaar brainstormen. Hoe ging dat?
“We hebben letterlijk gekeken: waar liggen de problemen? Wat wíllen mensen wel, maar doen ze niet omdat die duurzame oplossing niet verleidelijk of betaalbaar genoeg is. Tesla heeft de elektrische auto sexy gemaakt en de Vegetarische Slager heeft van vaker vegetarisch eten de norm gemaakt. Deze bedrijven waren ons voorbeeld. Wij ergerden ons aan plastic verpakkingen. In totaal kopen we in Nederland 26 miljard plastic voedselverpakkingen per jaar, maar zelf gingen we ook niet naar speciale winkels voor minder afval. Ook geheel verpakkingsvrije supermarkten hebben het nog niet gered. Wij dachten: hoe kunnen we dit probleem oplossen door het het leuker, makkelijker en goedkoper te maken? Zo ontstond Pieter Pot.”

PieterPot2.JPG.jpg

En van idee naar een succesvol bedrijf. Hoe ging dat?
“Heel simpel eigenlijk, haha! Toen we het idee eenmaal hadden was ons credo: geen uitgebreid businessmodel, gewoon doen. We kochten bulkzakken rijst en noten bij de Makro en de weckpotten bij Ikea. We bouwden een webshopje en ons warehouse was een kamertje in mijn huis. We hadden geen marketing nodig, ons idee sloeg direct aan. Twee jaar later hebben we 20.000 klanten door heel Nederland, een team van 60 man en werken we met drie sociale werkplaatsen die de weckpotten vullen. PostNL Food levert de boodschappen op een duurzame manier aan huis met elektrische bakfietsen en circulaire boxen. Zo hebben klanten geen karton in huis. We proberen zo sociaal en duurzaam mogelijk te ondernemen en dat werkt.”

“We proberen zo sociaal en duurzaam mogelijk te ondernemen en dat werkt."

Hoe ondernemen jullie nog meer sociaal en duurzaam?
“Op sociaal vlak werken we met drie sociale werkplaatsen, waar bij iedere werkplaats 150 mensen werken. Op duurzaam vlak kopen we direct bulk af bij de producent. Daarmee voorkomen we twee extra stappen in de keten. Normaal gaat een product van de producten naar een leverancier, naar een supermarkt en komt dan pas bij de consument. Wij halen die middelste twee schakels uit de keten. Dat scheelt een hoop aan transportkosten. Ook werken we met partijen als PostNL Food, zij investeren in boodschappen met zo weinig mogelijk uitstoot te bezorgen aan de deur. Of met Greenchoice, die haar klanten van groene energie voorziet én wijst op duurzame producten in de online winkel. Zo helpen we elkaar, de wereld en investeren we ondertussen in onze ambities met Pieter Pot.”

Kun je ons een kijkje geven in de toekomst met Pieter Pot?
“Dat gaat van klein tot groot. We zijn bezig met de ontwikkeling van vierkante weckpotten. Zo nemen ze minder ruimte in. Ook gaan we na de zomer de grens over naar Vlaanderen en is volgend jaar Duitsland aan de beurt. We zijn daarnaast in gesprek met Unilever en Pepsico, zodat ook zij van circulaire verpakkingen de norm gaan maken. Deze vraag van consumenten kunnen we niet in ons eentje dragen. We geloven er heilig in dat we dit alleen samen kunnen doen en nemen hierin graag het voortouw.”

“Zo kunnen helpen we elkaar, en investeren we ondertussen in onze ambities met Pieter Pot."

Wat is je ultieme droom met Pieter Pot?
“Ik kijk dan meer naar het grotere geheel. Ik zou over vijf jaar een willekeurig persoon op straat willen spreken die zegt dat verpakkingsvrije boodschappen doen niet teveel moeite kost is of te duur is. Die dat ook vaker doet. Dat zou echt fantastisch zijn.”

Klant worden van Pieter Pot?
Via de aanbieding in Samen Greenchoice hoef je niet op de wachtlijst (van één á twee maanden) en krijg je direct twee gratis producten cadeau bij je eerste bestelling: een potje vers gebrande pindakaas en een potje chocolade zeezout koekjes t.w.v. 9,75 euro. Je kunt direct je boodschappen verpakkingsvrij erbij bestellen, zoals: rijst, ontbijtgranen, thee, olijfolie, kruiden, bakproducten, gedroogd fruit, noten, duurzaam wc-papier en lekkere verantwoorde snacks! 

Waarom zou je nog verpakkingen kopen? Je eerste verpakkingsvrije koekjes en pindakaas staan al voor je klaar!
>2 gratis potjes van Pieter Pot t.w.v. 9,75 euro


PieterPot1.jpg